A nu uita că ești român
*Lăsarea orașului sau a satului natal reprezintă o schimbare majora pentru mulți români
Poate plecarea a dus la pierderea familiei din anumite motive, sau a cuiva apropiat, sau a unor prieteni care deja au uitat de tine. Resemnarea este uneori imposibilă și face ca multi dintre noi să alunece în extremă. Fiecare roman cunoaște semeni într-o asemenea situație. Urmările plecării pot fi de bun augur sau dăunătoare pentru starea de spirit a multora. Unii au plecat cu gândul de a șterge cu buretele viața neplăcută de acasa și de a-și reface viața departe de casa, totul rezumanduse la pasul de pornire financiar. Alții au plecat cu gândul de a imbunatati viața de acasă, sau pentru adunarea resurselor de construire a unei famili sau de intretenere a acesteia. La majoritatea românilor, planurile nu s-au putut îndeplini in totalitate sau chiar deloc. Fiecare a cautat un refugiu pentru a trece peste neplacerile trăite. La foarte mulți refugiul a dus la degradarea vieții, alcool in exces,pierderea serviciului, fapte care sa le afecteze imaginea personala sau sa dauneze celor din jur. Incercarea de de ignorare a situației neplacute este deseori zadarnică. Fortificarea tuturor punctelor slabe este soluția plauzibilă. Singuratatea și lipsa de ajutor duce la trezirea multora, care in cele din urma devin mai reci și ignora neplăcerile sau esecurile, din dorința de a supraviețui și de a rezista vieții trăite departe de casa.
Cineva spunea ca cei mai fericiti români nu traiesc in România. Se subânțelege faptul că se referea la cei de peste hotare. O bună parte din românii plecați, au o părere contrarie și traiesc cu gândul că erau mai fericiți acasă. Dar în cele din urmă, aspectele de natură finaciara ii face sa închida ochii și să-și ducă viața mai departe peste graniță.
Identitatea noastră si mândria de a fi român
*prima noastră identitate este aia de oameni iar cea de a doua este cea naționala. Amâdoua trebuie arătate.
Indentitatea de român nu se rezumă numai la cartea de identitate. Buletinul nu este prima identitate. Identitatea naționala are întâietate în imaginea unui român. Aratând identitatea națională, un român scoate în evidență cultura poporului său, educația, nivelul de civilizație și originile sale istorice. Nu se poate menționa în acest caz, acea categorie de români care vorbesc urât despre țara lor, spunând ca nu avem ce mânca și cu ce ne imbraca. Mulți
și au lăsat țara pentru faptul că nu pot pune bani deoparte pentru realizarea unui scop dorit, dar nu pentru că mureau de foame. Acei români fac afirmații mincinoase pentru a trezi mila străinilor. Rezultatele sunt devastatoare și exagerate atunci când vedem ca România e confundată cu popoare subnutrite din Africa unde sondajele arată cifre cutremuratoare de persoane și copii morti din cauza foametei. Asta duce la profitul celor care expolateaza români și traiesc cu gândul că dacă oferă 500 euro salar unui român, îi este de mare ajutor angajatului.
Ionuț Rotaru